HAMİLE YOGASI

HAMİLE YOGASI NEDİR?

Hamile yogası, hamilelik dönemini daha rahat geçirmek, nefes ve asana (yoga duruşu) çalışmalarıyla beli ve omurganın tümünü desteklemek, bulantı, kramp ve gerginlikleri hafifletmek, bedeni doğuma ve sonrasına hazırlamak üzere, muhakkak bir uzman eşliğinde uygulanan yoga çalışmasıdır. Hamile yogası yalnızca doğal doğuma hazırlananlar için değil, bebek bekleyen her kadın için çok faydalıdır.

HAMİLE YOGASI NE ZAMAN BAŞLANMALI?

Çoğunlukla anne adayının fiziksel ve duygusal durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte, muhakkak takip eden kadın doğum uzmanının da onayıyla, 14–15. haftalar civarında hamile yogası yapmaya başlanabilir.

HAMİLE YOGASININ FAYDALARI NELERDİR?

Hamile yogası anne ve bebek arasındaki bağlantıyı hissetmek için sakin ve gevşetici bir zemin hazırlarken, pelvis kaslarını, karnı ve sırtı güçlendirir. Nefes ve tonlama çalışmalarıyla gereksiz gerginlik bedenden uzaklaşırken, karın ve perinyum bölgelerini çalıştırıp güçlendirerek doğum kanalını doğuma hazırlar. Doğal doğum yapmayı planlayan anneler için hamile yogası, doğum kanalını gevşeterek bebeğin geçişine kolaylaştıran bir etki yapar.

Hamile Yogası yalnızca doğal doğuma hazırlananlar için değil, bebek bekleyen her kadın için çok faydalıdır. Sezaryen doğum yapmayı planlayan anneler de hamilelik süresince hamile yogasının şifalı etkilerinden yararlanabiliyor. Daha kolay, güçlü ve uyumlu bir hamilelik dönemi geçirmek, beli korumak ve güvenli hareketlerle omurgaya destek vermek, gerginliği azaltmak için hamile yogası idealdir.

Açıcı asanalar ve nefes çalışmaları yardımıyla ciğerlerin nefes kapasitesi artar, hem anne hem de bebeğe bol oksijen ve enerji girişi olur. Doğum sırasında nefesin farkındalığını korumak, daha sakin ve rahat bir doğum için yardımcı olurken bebeğe bol oksijen gitmesini sağlar.

Her şeyin ötesinde yoga, meditatif yaklaşımıyla şu anın içinde kalmayı, his ve yönelimlerin farkına varmayı ve ruhsal bir bütünlük duygusunu uyandırır. Hamile yogası da, ilk bakışta görünen hareket ve nefes akışlarının ötesinde anneyi bebek ile olan bağlantısını, hamilelik süreci ve doğuma dair beklenti ve duygularını fark edebileceği sıcak, güvenli ve rahat bir meditasyon haline davet eder.

HAMİLELİK YOGASI HANGİ DURUMLARDA ZARARLI OLABİLİR?

Hekimin artık hareketi, uzun ayakta kalmayı veya çömelme hareketini vb tümüyle yasakladığı, anne adayının istirahata yönlendirildiği durumlarda hamile yogasına da tamamen ara vermek gerekir. Gebeliğin son haftalarında bebek halen dönüp doğum pozisyonuna yerleşmediyse artık devam etmemek gereken hareketler vardır. Ayrıca son 3 aylık dönemde eklemler iyice yumuşadığı için çok derin hareketlerden kaçınırız.

HAMİLE YOGASI NE SIKLIKLA YAPILMALI?

4. ay ile başlayıp, hekimin karşıt bir görüş bildirmediği durumlarda doğuma kadar devam edilebilir. Haftada 1 veya 2 ders yeterli olup, anne adayı derslerde öğrendiği temel nefesleri ve yumuşak akışları evde de tekrar ederek her gün kısa bir uygulama oluşturabilir.

Back to Top